Weer verkrijgbaar “Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts spoor”

Nieuwe publicatie van Stichting Flehite Publicaties (SFP) verschenen, “Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts Spoor“, geschreven door Jan Carel van Dijk.

Er is een nieuwe publicatie van Stichting Flehite Publicaties (SFP) verschenen, “Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts Spoor“, geschreven door Jan Carel van Dijk. Van het boek is inmiddels een tweede druk in paperback-editie verschenen.

Al meer dan 150 jaar is het spoor niet meer weg te denken uit Amersfoort. Onze stad heeft haar groei en ontwikkeling voor een belangrijk deel te danken aan de komst van de trein. Het werd een knooppunt tussen west, noord en oost. Tot de dag van vandaag is er hier een van de drukste emplacementen, met een groot aantal nationale en internationale verbindingen.

Amersfoort heeft in het verleden een aantal bijzondere stations gekend, waaronder het overstapstation op de plaats van het huidige Centraal, maar ook het oude stationsgebouw aan het Smallepad, dat nog steeds in ere wordt gehouden. Verder was er bij de Vlasakkers vroeger een halte, die maakte dat het gebied rond de dierentuin goed bereikbaar was. Tevens kon je enige tijd op weg naar het centrum bij de Koppelpoort uitstappen.
Rond de stations ontstonden industrieën die landelijke bekendheid hadden, zoals de Phoenix Bierbrouwerij, de Erdalfabriek en koekjesbakkerij Meursing.

Vandaag de dag spreken we over gemiddeld ruim 50.000 in- en uitstappende treinreizigers per werkdag. Dit nog lós van het overstappen. Hoe het zover gekomen is en wat daar allemaal bij kwam kijken wordt getoond in het boek “Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts spoor” met prachtig beeldmateriaal. Compacte teksten geven maximale informatie en de nodige wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld dat Amersfoort momenteel niet drie maar zelfs vier en in zekere zin zelfs vijf stations telt.

In een door Eemfilmers gemaakte video vertelt Jan Carel van Dijk over het boek.

Titel: Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts Spoor
Samenstelling en tekst: Jan Carel van Dijk
Uitgever: Stichting Flehite Publicaties
ISBN: 978 90 8207 487 1
Prijs € 12,95 Ledenprijs € 11,50 (tweede druk, paperback-editie)

Bestellen

Bestellen kan via de webshop van Stichting Flehite Publicaties.

Het adres van de Stichting Flehite Publicaties is:
A. de Bruijn, Utrechtseweg 80, 3818 EN Amersfoort
E: adri.de.bruijn@planet.nl. T. 033-4809338